საჩურჩხლე ნიგვზის თხილის დამზადება და ასხმა:
მოიღეთ თეთრი ლებანი გამხმარი ნიგვზისა, დასჭერით თითო ლებანი
ოთხად-ხუთად; ყაჭის ძაფი დაქსელეთ ერთი მტკაველი და ორი გოჯი თავი
გაუჭერით, ამ ძაფზე ააგეთ ნემსი და ერთი მომსხო ნიგოზი ააგეთ ძაფზე და
ორჯელ ამოუყარეთ, რომ ნიგოზი არ ჩასძვრეს; მერე აასხით ამ ძაფზე ნიგოზი თუ
თხილი, სანამ ძაფი გაიმსება, თან ცოტ-ცოტათი დასწიეთ, რომ ცარიელი ალაგი არ
დარჩეს. ამრიგად რამდენიც გნებავთ, ჩურჩხელა აასხით; მერე მსხვილი ბამბის
ძაფი-სათაურები გაუკეთეთ, თხილს დაჭრა არ უნდა, მთელები აასხით. ნუში უნდა
დაფცქვნათ შუაზე, გასჭრათ და ისე აასხათ. ჩამიჩი და ქიშმიშიც ასევე აასხით.
ტკბილის მობადაგება საჩურჩხლედ:
თეთრი ყურძნის ტკბილი აიღეთ (ბოლოს წვენი, - წინა წვენი არ ვარგა),
იქამდინ ადუღეთ, სანამდის ცოტათი სუნი მიეცემა ბადაგის; ას ჩურჩხელაზე
ტკბილი აიღეთ ერთი ჩაფი (16 ლიტრია) და ერთი თუნგი (4 ნახევარი ლიტრი - მ.ხ.).
როცა ბადაგი გაცივდეს, გასწურეთ პარკში; ერთი ჩაფის ქვაბში სამსე რო
მოადუღოთ, ამას თავ-მობმული ექვსი ჯამი ფქვილი ჩააყარეთ, ფქვილი კარგი
ძარღვიანი უნდა იყოს და ორჯელ გამტკიცული; ნელთბილ ბადაგში მოუკიდეთ ფქვილი
და თან თქვიფეთ ფოჩხებიან ჯოხით, რომ ფქვილი გაიხსნას. როცა ფქვილი კარგა
გაიხსნება, ნელ ცეცხლზე შედგით, თან სულ ურიეთ და თან ზილეთ დიდი კოვზით ან
ქაფქირით; ისე წყნარ-წყნარა იდუღოს, რომ არ წამოდუღდეს; იმდენ ხანს უნდა
იშუშოს წყნარ-წყნარა, რომ ფქვილის გემო არა ჰქონდეს და თათარამ კრიალი
დაიწყოს; მერე მომზადებული ჩურჩხელა ნიგვზისა გაავლეთ, ჩამოჰკიდეთ
ხარიხაზე, მერე თხილის, ნუშის, ჩამიჩის, გაავლეთ; მეორედ გასავლებად კიდევ
ისე მოამზადეთ, როგორც ზემოდ არის აწერილი, ოღონდ ერთი ჯამი ფქვილი
დააკელით; თუ იმ დღეს ვერ მოასწრობთ მეორედ გავლებას, მეორე დღეს გაავლეთ;
თუ კარგი მზიანი დღეებია, ექვსი დღე ეყოფა მზეზე გატანა და თუ არ არის
მზიანი დღეები, მაშინ მეტი გაშრობა უნდა; ოღონდ ჩურჩხელა არ გაახმოთ, ისევ
რბილი ჩამოსჭერით; ყუთში (ან რაშიაც შეინახავთ) ჩაუფინეთ რამე და შიგ
ჩაალაგეთ, ზევიდან თბილად დახურეთ, ისეთ ალაგას დადგით, რომ არ გაიყინოს და
არც სიცხეში, რომ არ გახმეს; ახლად რომ ჩაალაგოთ, სისველე მიეცემა, ეს
არაფერია, შემდეგ სისველის დაშაქრდება და გათეთრდება.
გემრიელად მიირთვით!
|