მასალა:
1. 300 გრ სხვადასხვა, 3-4 სახეობის ნედლი სოკო.
2. ხახვი (ბოლქვები) - 200 გრ;
3. 100 გრ. კარაქი;
4. 100 გრ. თეთრი, მშრალი ღვინო;
5. წიწაკა - წითელი და შავი, შაქარი და პურის ფქვილი თითო-თითო სუფრის
კოვზი, შაქარი სასურველია ყავისფერი;
მომზადება:
1. დაჭერით სოკო საშუალო ზომაზე, გაითვალისწინეთ, რომ სოკო საგრძნობლად
პატარავდება თუშვისას. რამდენიმე პატარა ზომისა და ლამაზი ფორმის სოკო
გადადეთ, გასაფორმებლად იქნება საჭირო;
2. ხახვი დაჭერით წვრილად;
3. ნელ-თბილ ტაფაზე ჩაუშვით 40-50 გრამი კარაქი და 100 მლ. ლ. ღვინო,
ქარაქის გადნობის შემდეგ ჩაუშვით ხახვის 3/4 და 5 წუთი თუშეთ ამ სითხეშ,
შემდეგ დაამატეთ დაჭრილი სოკოც, მოურიეთ და დაახურეთ თავზე. მოთუშვის და
სითხის შეწოვის შემდეგ გადახადეთ თავსახური და შებრაწეთ. აი, მთლიანად კი
არა, მხოლოდ ალაგ-ალაგ, კიდეები რომ შეუწითლდეს სოკოს და ხახვს. შეკმაზეთ
მარილით და შავი წიწაკით და გამორთეთ.
4. ცალკე სუფის ქვაბში ჩაუშვით დარჩენილი კარქი და ხახვი. მოთუშვის შემდედ -
დაამატეთ შაქარი და ფქვილი. ეს კარამელიზემისათვის. თუ გაქვთ კარგი
ხარისხის ხახვის სუფის მზა საკმაზი - ესეც შეიძლება შაქრისა და ფქვილის
ნაცვლად.
5. კარამელიზების შემდეგ - 2-3 წუთში ჩაამატეთ ტაფაზე არსებული მასა და
მოურიეთ.
6. დაამატეთ მდუღარე წყალი - რაოდენობით: 1/1-ზე. ან მაქსიმუმ 1.5-ჯერ
მეტი. ჩაუშვით გადადებული დაუჭრელი სოკოც.
7. დაბალ ცეცხლზე გააჩერეთ დაახლოებით 10 წუთი. შეკმაზეთ საჭირო გემოვნების
მარილითა და წიწაკით.
8. შეგიძლიათ დაამატოთ ცოტა ნიორიც, ოღონდ, ფრთხილად - თითქმის არ უნდა
ემჩნეოდეს.
ეს სუფი არის ძალიან ნოყიერი და გემრიელი, მაგრამ ცოტა ევროპული
სუფებისათვის დამახასიათებელი მოტკბო გემო აქვს. საჭიროების შემთხვევაში
ამის განეიტრალება სხვადასხვა გზით შეიძლება, მაგ: ღვინის ან ძმრის
დამატებით. თუმცა ამატეთ ნელ-ნელა და ხშირად სინჯეთ.
სუფრაზე მიიტანეთ გახუხულ პურთად და გახეხილ მოცარელასთან, ან მშრალ,
გახეხილ სულგუნთან ერთად.
|