1. ჩაასხით ქვაბში 30 გრ. ზეთი და 30 გრ. კარაქი;
2. ამავე ქვაბში მოთუშეთ 250 გრ. გახეხილი სტაფილო და 250 გრ. წვრილად
დაჭრილი ხახვი.
3. მოთუშვის შემდეგ დაამატეთ წინასწარ მოხარშული 300 გრ. ქონა თეთრი ლობიო;
4. ცალკე ტაფაზე დაასხით ისევ ზეთი, კარაქი და ჯინჯერი (იმბირი) ან
შემცვლელად ნიორი და ლიმონის წვენი, თუმცა ნიორი მხოლოდ უკიდურეს
შემთხვევაში;
5. დაჭერით 500 გრ. ქათმის ფილე ლუკმისხელა კუბებად და ჩაუშვით ამ ტაფაში;
6. როცა ხორცი გათეთრდება, 3-4 წუთში დაუმატეთ მარილი, შავი წიწაკა, თეთრი
მშრალი ღვინო 70-100 მლ. ლ. და ამდენივე ნაღები;
7. გადაიყვანეთ დაბალ ცეცხლზე. თავახდილი გააჩერეთ მანამ სანამ ეს სითხე
ნახევრამდე არ შემცირდება. ბოლოს დაამატეთ, ანუ იქვე დაახეხეთ მუსკატის
კაკალი, დაახლოებით 1/4;
8. ეს მასა გადაიტანეთ ბოსტნეულის ქვაბში ქაფქირით, ისე, რომ წვენი არ
გაყვეს;
9. ამ წვენში ჩაუშვით სოკო 300-400 გრ. და ისევე მოთუშეთ როგორც ხორცი, თუ
საჭიროა დაამატეთ ღვინო და ნაღები;
10. საბოლოოდ ეს სოკოც გადაიტანეთ სხვა ინგრედიენტებთან, გასინჯეთ და
დაუმატეთ საჭირო საკმაზ-სუნელები: მუსკატი, მარილი, წითელი და შავი წიწაკა.
თუ საჭიროა ღვინოც და ნაღებიც. ამ ბოლო ორის დამატება დამოკიდებულია
იმაზე, თუ რამდენად წვნიანი კერძი გინდათ გამოვიდეს, თუმცა გახსოვდეთ, რომ
ღვინის დამატების შემდეგ სითხე 2-ჯერ უნდა შემცირდეს დუღილის განმავლობაში;
11. თუ ერთი დიდი ფიალით მიგაქვთ სუფრაზე - სოკოს როცა დაამატებთ, წვენიც
მაშინ ჩაუშვით სხვა ქვაბში; თუ პორციებად, მაშინ სოკოც ქაფქირით
გადაიტანეთ, დარჩენილი სითხე კი აქციეთ სოუსად, რათა შემდეგ მოასხათ
პერსონალურ პორციებს.
12. ცალკე მომზადებული სოუსი უნდა იყვეს უფრო ცხარე და მეტად შეკმაზული
მუსკატის კაკალით.
შენიშვნა: ნაღები ალბათ არასწორი სიტყვაა, ანუ გაცილებით ფართე
ცნებაა, რადგან ამ შემთხვევაში მე ვიხმარე ყავის რძე, ანუ ინგლისურად,
უშაქრო coffeecream.
|