1 კგ. ტარტაროზა
½ კგ. ალმეხები
¼ გამბები ან ლანგოსტინები
1 ხახვი
1-2 კბილი ნიორი
ოხრახუში
ზაფრანა, ან ყვითელი ყვავილი
½ ჭიქა თეთრი ღვინო
1/2 კოვზი ფქვილი
ზეთი
ტარტაროზა გავარჩიოთ, ხერხემალი, თავი ცალკე ქვაბში მოვათავსოთ,
ლანგოსტინები ან გამბები გავასუფთავოთ და მისი კანი ჩავყაროთ ტარტაროზას
ნარჩენებთან, ჩავასხათ წყალი და გავაკეთოთ ბულიონი. სოუსისთვის
დაგვჭირდება
ცალკე ალმეხები, რომელთაც კარგად გავასუფთავებთ ერთმანეთთან ხახუნით,
შემდეგ მოვათავსებთ მარილიან წყალში, რათა ბოლომდე გასუფთავდეს.
ჭურჭელში ჩავასხათ ზეთი და წინასწარ ფქვილში ამოვლებული ტარტაროზას ნაჭრები
შევწვათ.
გადმოვიღოთ უკვე შემწვარი თევზი და მოვათავსოთ ცალკე. ჩავყაროთ
ლანგოსტინები ან გამბები და ისინიც მოვშუშოთ. გავითვალისწინოთ, რომ ამათ
ცოტა დრო სჭირდებათ და მთავარია არ ჩაგვეხარშოს.
იმავე ზეთში მოვშუშოთ წვრილად დაჭრილი ხახვი და ნიორი.
დავუმათოთ ფქვილი. დავასხათ ღვინო და მაღალ ცეცხლზე წამოვადუღოთ. თუ
ამოიშრო, ცოტ–ცოტას დავუმატებთ უკვე გამზადებულ თევზის ნახარშს.
დავუმატოთ ალმეხები. დავაფაროთ თავზე, რათა გაიხსნას (რომელიც არ
გაიხსნება, ე.ი. არ ვარგა საჭმელად), შემდეგ კი ალმეხებიც გადავიტანოთ
თეფშზე.
დარჩენილი წვენი მოვათავსოთ სხვა ჭურჭელში და ავთქვიფოთ ისე, რომ
ერთგვაროვანი მასა გახდეს.
ეს მასა ჩავასხათ ისევ ტაფაში და ნელ ცეცხლზე ვადუღოთ, თან ვურიოთ და
ცოტ–ცოტა თევზის ბულიონი ვამატოთ. როცა სოუსი მზად იქნება, ზემოდან
მოვაწყოთ გამზადებული ტარტაროზა, ლანგოსტინები და ალმეხები, მოვაყაროთ
მარილი, წვრილად დაჭრილი ოხრახუში და გავაჩეროთ ნელ ცეცხლზე 3-5
წთ.
რეცეპტის ავტორი faustina
|