ერთი ჭიქა ბროწეულის წვენი ავთვისებიანი სიმსივნის ზრდას აჩერებს - ამ დასკვნამდე კალიფორნიის უნივერსიტეტის მეცნიერები მივიდნენ, როდესაც 50 ადამიანს შესაბამისი გამოკვლევები ჩაუტარეს.გამოკვლევის ავტორები პაციენტებს ერთი თვის განმავლობაში ერთ ჭიქა (225 მლ) ბროწეულის წვენს ასმევდნენ. გამოკვლევაში მონაწილებდნენ პაციენტები, რომლებსაც პროსტატის სიმსივნე აღმოაჩნდათ, უკვე გადატანილი ჰქონდათ ოპერაცია და ქიმიოთერაპიის კურსს გადიოდნენ. ბროწეულის წვენის ყოველდღიური მიღება განსაკუთრებით ხანში შესული პაციენტებისთვის არის რეკომენდებული, რადგან ამ ასაკში ისინი რთულად იტანენ როგორც ჰორმონო, ასევე ქიმიოთერაპიას. გამოკვლევამ აჩვენა, რომ წვენის ერთთვიანი მიღების შემდეგ სიმსივნის ზრდა ორჯერ შემცირდა. მეცნიერთა თქმით, ბროწეული შეიცავს მრ
... კითხვის გაგრძელება »
ყველაზე ნაკლებპრობლემური ე.წ. ნორმალური ტიპის თმაა. მის მოსავლელად განსაკუთრებული ძალისხმევა არ გჭირდებათ. მაგრამ ძალზე მშრალი ან პირიქით, ცხიმიანი თმის პატრონებმა სასურველია იცოდნენ - თმა მუდამ წესრიგში რომ ჰქონდეთ, მას საგანგებოდ უნდა მოუარონ. ცხიმიანი თმის დასაბანად გამოიყენეთ გაგრილებული და გადაწურული მუხის ქერქის ნახარში (3 ს/კ მუხის ქერქს დაასხით 1 ლ წყალი და ადუღეთ 15 წუთის განმავლობაში); მშრალი თმა კი დაბანის წინ დაიმუშავეთაბუსალათინის, ნუშის ან
... კითხვის გაგრძელება »
კვლევის შედეგების მიხედვით, ინსულტის რისკის მნიშვნელოვანი შემცირებისთვის საკმარისია ქალებმა ყოველდღიურად ჩქარი ნაბიჯით გაისეირნონ.ნაშრომი გამოქვეყნებულია ამერიკის კარდიოლოგიური ასოციაციის ჟურნალში "ინსულტი" (Stroke). როგორც ირკვევა, იმ ქალებში, რომლებიც გასეირნებას ყოველდღიურად ახერხებენ, ინსულტის განვითარების რისკი კლებულობს 37%-ით უფრო ნაკლებად მოძრავ ქალებთან შედარებით. კვლევაში მონაწილეობდა 45 წელზე მეტი ასაკის 39 000 ქალი, რომლებიც, ასევე, მონაწილეობდნენ კვლევაში "ქალის ჯანმრთელობა". ყველა მონაწილეს აკვირდებოდნენ 12 წლის მანძილზე. ამ პერიოდში ინსულტი 579 ქალს განუვითარდა. ერთ-ერთი თეორიის მიხედვით, აღნიშნული ეფექტის მიზეზია აქტიური მოძრაობის დროს სისხლის მიმოქცევის აჩქარება, რაც არ აძლევს სისხლს შედედებისა
... კითხვის გაგრძელება »
საკვებში ფლავონოიდების შემცველი პროდუქტების გამოყენება ანეიტრალებს ფასტ-ფუდით და არაჯანსაღი საკვებით გამოწვეულ დაჟანგვით სტრესს და ანთებას და ხელს შეუშლის სისხლძარღვებს დაზიანებას. თავისუფალი რადიკალები ან ჟანგბადის აქტიური ფორმები, როგორც ცნობილია, იწვევს სისხლძარღვების ანთებას და თავის უარყოფით როლს თამაშობს გულის შეტევისა და ინსულტის განვითარების რისკის ზრდაში. ბუფალოს უნივერსიტეტის (აშშ) ენდოკრინოლოგების აზრით, ფლავონოიდების ერთ-ერთ საუკეთესო წყაროს წარმოადგენს ფორთოხლის წვენი, ვინაიდან ის მდიდარია ძლიერი ფლავონოიდებით ნარინგენინით და ჰესპერიდინით, რომლებიც მთავარ ანტიოქსიდანტებს წარმოადგენენ. თუკი ფორთოხლის წვენს დავაყოლებთ ცხიმის
... კითხვის გაგრძელება »
მრავალი ადამიანი მთელ მსოფლიოში დილას იწყებს ფინჯანი ცხელი ყავის დალევით. თუმცა ზოგიერთი ექიმი თვლის, რომ ეს სასმელი შეიძლება მავნე იყოს გულით დაავადებულებისათვის. როგორც ამერიკის კვების საზოგადოების კლინიცისტები ამბობენ, ყავა შეიცავს რამოდენიმე მიშვნელოვან საკვებ ნივთიერებას (მაგ. კალციუმს), ასევე ასობით პოტენციურად ბიოლოგიურად აქტიურ შენაერთს, როგორიცაა მაგ. პოლიფენოლები, რომლებსაც შეუძლიათ ხელი შეუწყონ ჯანმრთელობის გაუმჯობესებას. ბოლო დროს ჩატარებულმა კვლევებმა განსაზღვრა კავშირი ყავის მოხმარებასა და ტიპი 2 შაქრიანი დიაბეტისაგან დაცვის ეფექტს შორის. წინასწარი კვლევების დროს მეცნიერებმა დამტკიცეს, რომ ყავა ამცირებს ქრონიკულ ანთებით პროცესებს უჯრედებსა და ქსოვილებში, ზრდის "კარგი" ქოლესტერინის დონეს, დადებითად მოქმედებს შინაგანი ანთების მარკერებზე, მეტ
... კითხვის გაგრძელება »
მეცნიერთა თქმით, ყოველდღიურად ერთი ფილა შოკოლადის მიღება გულის დაავადებებისა და ინსულტის განვითარების რისკს 39%-ით ამცირებს. რვაწლიანმა კვლევამ, რომლის პროცესში მეცნიერები აკვირდებოდნენ 35-დან 65 წლის ასაკში მყოფ დაახლოებით 30 000 ადამიანს, დაადასტურა წინასწარი მცირე კვლევის შედეგები კაკაოს პროდუქტების ჯანმრთელობისათვის სარგებლიანობის შესახებ.
კაკაოს მარცვლები შეიცავს ფლავონოლებს, რომელიც, როგორც ცნობილია, ზრდის სისხლში აზოტის ჟანგის შემცველობას და აუმჯობესებს სისხლძარღვების ფუნქციონირებას. მეცნიერებმა აღმოაჩინეს, რომ ანტიოქსიდანტებისა და კაკაოს
... კითხვის გაგრძელება »