გრეიფრუტში შემავალი მჟავები ხელს უწყობს ადამიანის ორგანიზმიდან ტოქსინების გამოდევნას. გრეიფრუტი შეიცავს ძვირფას ნივთიერებას - ნარინგინს, რომელიც უშუალოდ ნაყოფის კანის ქვეშ, წვნიან პარკებშია მოთავსებული. ის აუმჯობესებს საკვების ათვისებასა და მონელებას, ააქტიურებს ღვიძლის მოქმედებას, წნავს ორგანიზმში დაგროვილ ზედმეტ ცხიმს. ეს ხილი კარგია შემდეგი დაავადებების დროს:
1 ქოლესტერინის მომატებული რაოდენობის შემთხვევაში გრეიფრუტის პეკტინი ისევე მოქმედებს, როგორც სისხლში ქოლესტერინის დამწევიყველაზე ეფექტური პრეპარატი. მისი მიღების დროსქოლესტერინის დონე საგრძნობლად მცირდება. ამ ხილში შემავალი გლუკოზიდები და ვიტამინები ხელს უწყობს, ასევე, ასევე, ათეროსკლეროზის ფროფილაქტიკას და ამცირებს არტერიულ წნევას.
2 სისხლჩაქცევების არსებობობის დროს - სისხლძარღვების ელასტიკურობისათვის დიდი მნიშვნელობა ენიჭება ნაყოფში ბიოფლავონოიდებისმაღალ შემცველობას. ეს ნივთიერებებ
... კითხვის გაგრძელება »
ბაბაბი არამხოლოდ გემრიელი, ასევე სასარგებლო ხილია. მართალია კალორიულია (100 გრ კორფა ნაყოფი 99 კილოკალორია, ხოლო გამხმარი თითქმის 300 კილოკალორია) სამაგიეროდ მასში არის C, B1, B2, PP, E ვიტამინები, კაროტინი, ფერმენტები, მიკროელემენტები, (განსაკუთრებით ბევრია კალიუმი) უჯრედებში და ა.შ. დიეტოლოგები თვლიან რომ დღეში 1-2 ბანანი ადამიანის დღიურ მოთხოვნას კალიუმსა და მაგნიუმზე (აუცილებელია კუნთებისა და მათშორის გულის კუნთების მუშაობისთვის) აკმაყოფილებს. უკანასკნელი გამოვლინებებით გაირკვა, რომ ბანანი კარგია ათეროსკლეროზის პროფილაქტიკისა და მხედველობის შენარჩუნებისთვის. ამავდროულად დიეტური საკვებია. ამიტომ რეაბილიტაციის პერიოდში ბევრი ავადმოფისთვის რეკომენდირებულია. ასევე სასარგებლოა კუჭნაწლავის ტრაქტით დაავადებილთათვის.
საკვებში ფლავონოიდების შემცველი პროდუქტების გამოყენება ანეიტრალებს ფასტ-ფუდით და არაჯანსაღი საკვებით გამოწვეულ დაჟანგვით სტრესს და ანთებას და ხელს შეუშლის სისხლძარღვებს დაზიანებას. თავისუფალი რადიკალები ან ჟანგბადის აქტიური ფორმები, როგორც ცნობილია, იწვევს სისხლძარღვების ანთებას და თავის უარყოფით როლს თამაშობს გულის შეტევისა და ინსულტის განვითარების რისკის ზრდაში. ბუფალოს უნივერსიტეტის (აშშ) ენდოკრინოლოგების აზრით, ფლავონოიდების ერთ-ერთ საუკეთესო წყაროს წარმოადგენს ფორთოხლის წვენი, ვინაიდან ის მდიდარია ძლიერი ფლავონოიდებით ნარინგენინით და ჰესპერიდინით, რომლებიც მთავარ ანტიოქსიდანტებს წარმოადგენენ. თუკი ფორთოხლის წვენს დავაყოლებთ ცხიმის
... კითხვის გაგრძელება »
ზოგადი აღწერა მიეკუთვნება ვარდისებრთა ოჯახს. 20 მეტრამდე სიმაღლის ხეა. ტოტები ეკლიანი აქვს, ფერად ნაცრისფერი, ეკლიანი. ფოთლები მომრგვალო ან კვერცხისებრია, ზის გრძელ ყუნწზე, პრიალაა, კიდემთლიანი, განლაგებულია ჯგუფურად ან მოპირდაპირედ ყვავილები თოვლივით თეთრია, იშვიათად მოვარდისფრო ,დამოკლებულ ტოტებზე ფარისებრ ყვავილედებშია შეკრებილი. ნაყოფი მსხლისებრ
... კითხვის გაგრძელება »
ბროწეული ააქტიურებს ღვიძლის უჯრედებს, გამოდევნის ორგანიზმიდან შარდმჟავას, წიდებისგან წმენდს სისხლს და კუჭ-ნაწლავის ტრაქტს, იცავსორგანიზმს ვირუსებისგან, ხსნის ტოქსიკოზს ორსულობის დროს, აჯანსაღებს ორსულსაც და ნაყოფსაც. აღმოსავლეთში მიაჩნიათ, რომ თუ ჩვილის საკვებს რამდენიმე წვეთ ბროწეულის წვენსაც დავამატებთ, ადრე დაიწყებს ლაპარაკს და მეტყველებაც მკაფიო ექნება. სპეციალისტები ამას მიაწერენ ბავშვის ნორმალური განვითარებისათვის აუცილებელ კაროტინსა და B ჯგუფის ვიტამინებს, რომლებიც უხვადაა ბროწეულის მარცვლებში. დაიხსომეთ: მჟავე ჯიშის ბროწეულის წვენი წყალში უნდა გააზავოთ.
ფეიხოას სამშობლო სამხრეთ ამერიკაა. სწორედ იქ აღმოაჩინა ეს მცენარე XIX საუკუნეში მეცნიერმა სელოვმა. თუმცა მისი დასახელება ბრაზილიელ მეცნიერს ჯოან დე სილვა ფეიხოს გვარს უკავშირდება. ევროპაში ფეიხოა პირველად საფრანგეთში გამოჩნდა 1890 წელს. იქიდან კი 1900 წელს კავკასიისა და ყირიმის შავი ზღვის სანაპიროზე გავრცელდა.ფეიხოას ნაყოფი შეიცავს C ვიტამინს, შაქრებს, ორგანულ მჟავებს, მარწყვისა და ანანასის არომატის მქონე ეთერზეთს და რაც მთავარია, დიდი რაოდენობით იოდს. მთელ მსოფლიოში ფეიხოა საუკეთესო დიეტურ პროდუქტადაა აღიარებული.მასში არსებულ ცილებსა და ცხიმებს ადამიანის ორგანიზმი ადვილად ითვისებს. სპეციალისტთა აზრით, ფეიხოა შეუცვლელია გაციებისა და გრიპის დროს. მასში შემავალ
... კითხვის გაგრძელება »
ჰოლანდიელი და შოტლანდიელი მეცნიერების მიერ ჩატარებული კვლევების შედეგების მიხედვით, რომელიც წარმოდგენილია ჟურნალში Thorax, ბავშვები, რომელთა დედები ორსულობისას ღებულობდნენ ვაშლს, გაცილებით ნაკლებად ავადდებიან ასთმით
... კითხვის გაგრძელება »
გულ-სისხლძარღვთ სისტემის დაავადებებისადმი მიდრეკილ ადამიანებს ექიმები ურჩევენ ყოველდღე მიიღონ ასპირინი, ვინაიდან იგი აუმჯობესებს სისხლის წებვადობას და ამცირებს თრომბების წარმოქმნის საშიშროებას. ნორვეგიელმა მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ იგივე თვისებები გააჩნია კივის. ეს ეგზოტიკური ხილი ,,წვავს" არტერიების მაბლოკირებელ ცხიმებს და ამცირებს თრომბების წარმოქმნის რისკს. თუკი ყოველდღიურად მიიღებთ 2-3 ცალ კივის, ამით დაიცავს თქვენს გულს სხვადასხვა დაავადებებისაგან. ასეთი დიეტის უკვე 28 დღის შემდეგ 18%-ით მცირდება თრომბები წარმოქმნის რისკი და 15%-ით კლებულობს სისხლში მავნე ცხიმოვანი მჟავების დონე, – იუწყება